Днес плодовете и зеленчуците на щандовете са като за изложба. еднакви по размер, с перфектна външност, цвят и повърхност. Все едно някой ги е подбирал един по един, за да изглеждат съвършени.Всъщност това не е търговски трик, който цели непременно да си купим от красивите продукти. Нещата са далеч по-дълбоки.
Учените разкриха, че примамливите на вид плодове и зеленчуци се обработват с не безвредни химикали с цел да получат по-голяма трайност и по-добър външен вид.
Третират се със смоли и восък, а пестицидите, сд които се обработват гарантират дълга трайност. Химикалите се прилагат чрез напръскване върху кората, но въпреки това те попадат и върху вътрешността.
Не знам дали сте попадали за 14 февруари и за 8 март на ябълки с надпис "I love you". На пръв поглед доста мило, но на втори, след замисляне - опасно.
Все пак нещата не са смъртоносни и ако се спазват прости правила можем да не навредим на здравето си като хапваме от красивите плодове и зеленчуци:
С гъба, фина четка и сапун да измиваме кората на цитрусите, като по този начин отстраним химикалите в кората. След което, разбира се, да измием и ръцете си.
И макар всеки да знае, че като сме болни трябва да хапваме повече плодове и зеленчуци, да внимаваме какви са те. Защото повечето химия няма да ни помогне да оздравеем, а напротив.
Най-сигурно е от градината на село.